Sözcüye Göre Putin Auschwitz Yıldönümüne Katılmayacak


Auschwitz toplama kampı Ocak 1945’de Sovyet askerleri tarafından kurtarıldıktan sonra. Kapının üzerinde "Arbeit macht frei" (Çalışma özgürleştirir) yazıyor. 

Vladimir Putin'in sözcüsü bu ay yapılacak olan Auschwitz ölüm kampının kurtarılmasının 70. yıldönümü törenlerine Rusya Devlet Başkanı’nın katılmayacağını açıkladı. 

Özgür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu, 13 Ocak 2015 

Vladimir Putin'in sözcüsü bu ay yapılacak olan Auschwitz ölüm kampının kurtarılmasının 70. yıl dönümü törenlerine Rusya Devlet Başkanı’nın katılmayacağını açıkladı.

Sözcü Dmitry Peskov 13 Ocak günü yaptığı açıklamada Putin’in takviminde bu etkinliğin yer almadığını söyledi.

Rus haber ajansı İnterfax’a göre Peskov “Tüm anma etkinliklerine -bilhassa zaferin 70. yıl dönümünde düzenlenenlere- büyük önem veriyoruz. Buna Polonya’da yapılanlar da dahil. Ama Putin buna katılmayacak” dedi.

Sözcü 27 Ocak’ta yapılacak anma töreni için Putin’e “özel” veya “resmi” davet gelmediğini söyleyerek “yanılmıyorsak kural olarak bu tip etkinlikler için resmi davet gönderilmiyor” dedi.

Peskov daha sonra Ekho Moskvy radyosuna Putin’in takviminin çok sıkışık olduğu ve boş zamanı bulunmadığı açıklamasını yaptı.

Auschwitz kampının kapısı önündeki ana seremoniyi Polonya Devlet Başkanı Bronislaw Komorowski yönetecek.

Putin 2005 yılında düzenlenen 60. yıldönümü anma etkinliğinde konuşma yapmıştı.

Moskova’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna doğusunda 4.700’den fazla insanın hayatını kaybettiği çatışmalarda ayrılıkçıları desteklemesi sebebiyle Rusya’nın Batı ile bağları Soğuk Savaş sonrasındaki en düşük seviyeye geriledi.

Rusya’nın Polonya ile ilişkileri özellikle gergin.

Adolf Hitler’in Nazi Almanya’sı yaklaşık 6 milyon Yahudi’yi öldürdü. Kurbanların bir milyondan fazlası hayatını Auschwitz-Birkenau’da kaybetti.

Putin’in yokluğu diğer dünya liderlerinden daha fazla dikkat çekecek. Çünkü bu kamp Sovyet askerleri tarafından kurtarılmıştı. Kurtarılma tarihi olan 27 Ocak 1945 her yıl Uluslararası Holokost Anma Günü olarak anılıyor.

Etkinliği düzenleyen Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi ve Uluslararası Auschwitz Konseyi AB üyesi ve bağış ülkelerin büyükelçiliklerine törenin 27 Ocak günü yapılacağını haber verdiler. Temsilci gönderip göndermeyeceklerini, göndereceklerse katılımın hangi seviyede olacağını sordular.

Müze müdürü Piotr Cywinski The Associated Press ajansına yaptığı açıklamada hiçbir ülkeye davetiye gönderilmediğini, prosedürün Putin’i küçük düşürme amacı taşımadığını söyledi.

Reuters bir kaynağa dayanarak Polonya hükümetinin diğer ülkelere “sözlü nota” gönderdiğini bildirdi.

Kaynağa göre devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılacağı yılda Putin’e resmi davet yapılmasının seçmenlerce hoş karşılanmayacağı düşüncesiyle Polonya hükümeti bu yolu seçti.

Kaynağa göre birçok ülke sözlü notayı aldıktan sonra teyit aldı ve üst düzey temsilci göndermeye karar verdi. Ama Rus yetkililerin cevap vermediği veya teyit almadığı bildirildi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı Reuters ajansına etkinliğin düzenleyicisi olmamasına rağmen hiçbir ülkenin katılmaktan men edilmediği bilgisini verdi.

Varşova AB üyeleri nezdinde Rusya’ya daha sert yaptırımlar uygulanması için kulis yaptı ve NATO’dan daha cesur bir çıkış yapmasını istedi. Polonya halkı Kremlin’e kuşkuyla bakıyor.

Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Milos Zeman Putin ve İkinci Dünya Savaşı müttefiklerinin liderlerini Prag’da ve Nazi kampının bulunduğu Terezin kasabasında 26-27 Ocak’ta yapılacak anma etkinliklerine davet etti.

Peskov AFP haber ajansına yaptığı açıklamada Çek Cumhuriyeti’nde Avrupa Yahudi Kongresi tarafından düzenlenecek etkinliklere katılıp katılmamaya “henüz karar verilmediğini” söyledi.

Çek Cumhuriyeti Yahudi Toplulukları Federasyonu Putin rejimi “uluslararası antlaşmalara saygı göstermediği, dışarıda saldırgan davrandığı ve komşu bir ülkenin topraklarını işgal etmek amacıyla güç kullandığı için” Rus liderin törenlere katılmasını istemediklerini açıkladı.

Zeman Rusya’ya uygulanan yaptırımları eleştirmiş, Moskova’nın Ukrayna politikasına yakın durmuştu.

Rusya İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin 70. yıldönümü olan 

9 Mayıs’ta kutlamalara ev sahipliği yapacak.

Davetliler arasında Amerikan Cumhurbaşkanı Barack Obama ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un var.

Interfax, Reuters ve AP tarafından bildirilmiştir

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel