Kuban Arkeologları Eskiçağ Savaşçılarının Toplu Mezarlarını Araştırıyorlar!


Şimdiye kadar yapılan kazılarda 7 bin m2 araştırıldı. Söylenenlere göre bu toplu mezarın yalnızca üçte biri.

Krasnodar Krayı arkeologları XII-XIIII. Yüzyıllara ait eskiçağ savaşçılarının mezarlarını araştırıyorlar. 

Krasnodar Krayı arkeologları XII-XIIII. Yüzyıllara ait eskiçağ savaşçılarının mezarlarını araştırıyorlar. Şövalyeler atları ve silahlarıyla birlikte defnedilmişler. Yüzyıllar sonra bulunanların günümüzdeki hangi halkların ataları oldukları bilim adamlarınca belirlenecek.

XII-XIIII. yüzyıllara ait eski mezar Novorossiysk ve Anapa şehirleri arasında bulundu. Bilim adamlarının sözlerine göre bu mezarlarda Kasoglar denilen günümüzdeki Adıgelerin ataları olan eskiçağ kabilesinin savaşçıları bulunmakta.

Onlar hakkında ilk tanımlara Arap tarihçi Al-Masudi'nin yazılarında rastlanıyor. Kasoglar hakkında Masudi şöyle yazmakta: ''bu halk Alanların komşusu ve Kafkasya arasında yaşamakta'' – Bahsedilen şey Kafkas sıradağları ve Rum denizi yani Karadeniz. O zamanki geleneklere göre savaşçılar atlarıyla birlikte dörtnala giden bir at pozisyonunda gömülürlerdi. Bu nedenle atların ayakları özellikle eğilirdi. Ve aynı yere mutlaka zırhları da konulurdu.

Ölen Kasog savaşçıları yakılırdı. Ölenin külleri bir çömlek içinde mezara konulur ve üstüne toprak yığılarak küçük bir kurgan (tümsek – höyük) yapılırdı. Üzülerek söylemeliyim ki, cenaze çömleği yok olmuştur. Arkeologlara göre çok derine gömülmedikleri için, geçen yüzyılın 70'li yıllarında bu bölgelerde yeni üzüm bağları ekilirken toprakla karıştırıldılar.

Bulunan parçaları arkeologlar laboratuvarda birleştirerek birkaç çömleği yeniden yaptılar. Çömlekler farklı ebatlarda çıktı. Arkeologların söylediklerine göre, bulunan eşyalar restorasyon çalışmaları bittikten sonra yerel müzeye sergilenmek üzere verilecek. Eskiçağ Kasogları kalıntıları ile onların atlarını ise, başkent bilim adamları incelemeye devam edecekler.

Arkeolojik kazının videosu için linki tıklayınız: http://www.ntv.ru/novosti/1289445/#ixzz3P5LTZhAm

Kaynak: http://www.ntv.ru/novosti/1289445/#ixzz3P5LTZhAm

Rusçadan Çeviri: Khuade Adnan