Putin’den itiraf: “Kırım’ın ilhak edilmesinde Rus ordusu görev aldı”


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Alman televizyonu ARD’ye “Kırım’ın ilhak edilmesinde Rus ordusu görev aldı” dedi.  

Alman televizyonu ARD’ye konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması konusunda Rus ordusunun görev aldığını, bu şekilde Ukrayna ordusunun durdurulduğunu ve kan dökülmesinin engellendiğini iddia etti.

ARD’ye yaptığı beyanatta Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasıyla Kosova’nın bağımsızlığı arasında fark olmadığını da belirten Putin, Batılı ülkeleri Soğuk Savaş dönemini andıran eylemlerden sorumlu tutarak, Ukrayna’ya barış gelmesinin yolunun federasyon olduğunu ifade etti.

Uluslararası hukuku ihlal ettikleri yönündeki iddiaları da kabul etmeyen Putin, “Kosova bağımsızlığını parlamento kararıyla ilan ettiyse, Kırım’da yaşayanlar da oylarıyla Rusya'ya bağlanma kararı almıştır” dedi.

Rus ordusunun Kırım’a müdahalesine de değinen Putin, bunu hiç bir zaman inkar etmediklerini, Rus silahlı birliklerinin Kırım’da konuşlanarak Ukrayna ordusunu bloke ettiğini, bunu da birilerini oy kullanmaya zorlamak için yapmadığını açıkladı. Bu müdahalenin temel sebebini insanların özgürce oy kullanmalarını sağlamak ve kan dökülmesini engellemek olarak tarif eden Putin’in ARD'ye verdiği röportajın tamamı Kremlin’in internet sayfasından da yayınlandı.

Kırım’ın ilhak edilmesi aşamasında Rus yetkililerin defalarca Rus askerlerinin olaylara müdahil olmadıklarını açıklamış olması, Putin’in yaptıklarının bir itiraf olarak değerlendirilmesine sebep oldu.