Adigey’in dolmenlerinin Unesco mirası olark tanınması söz konusu


Rus Coğrafya Cemiyeti’nin Adigey ve Sochi şubeleri, Kuzey Batı Kafkasya’nın büyük kaya yapılarının, yüksek statüyle tanınması için birlikte çalışmak üzere anlaştılar.

Maykop 7 Ekim 2014 Argumentıy i Faktıy– Adigey, Rus Coğrafya Cemiyeti’nin Adigey ve Sochi şubeleri, Kuzey Batı Kafkasya’nın dolmen kültürünün Unesco mirasına dahil edilmesi maksatlı olarak, birlikte çalışmak üzere anlaşma imzaladılar.

АРО РГО – ARO RGO(1) başkanı İgor Ogay: ‘’Bunun uzun bir yol olduğunu biliyoruz, fakat vazgeçmeye niyetli değiliz. Gerekli dökümantasyonun hazırlanması, beyan edilen dolmen kültürü anıtlarının mevcut hallerinin taranması, gezi alanlarının oluşturulması, objelerin sergilenmeye hazır hale getirilmesi faaliyetlerinde bulunacağız’’ beyanından bulundu.

Anlaşma, Kuzey Batı Kafkasya’nın tarihi kültür ve doğal mirasının korunması için, bilimsel, teknik ve genel olarak işbirliği yapılmasını, etnografik ve ekolojik yönden yeşermesi için sistemler oluşturulması maddelerini içeriyor.

Adigey’de megalitler de dahil olmak üzere üç binden fazla kültür mirası, objesi var. Evvelden binbeşyüz civarında dolmen var iken, bugüne bir bütün olarak gelebilen Guzerıpl ve Komennomostski(2) iki dolmen oldu.

1-    АРО РГО – ARO RGO : Rus Coğrafya Derneği Apşeronsk İlçe Şubesi

2-    Kamennomostski    : Hacohu  (ХАДЖОХУ – ХЬАДЖГЪОГУ)

Not: Apşeronsk ilçesi idari olarak  Krasnador Eyaleti’ne bağlıdır.

Kaynak: Adigea.aif.ru

Çeviri: ÇY-Haber Merkezi