Uzmanlar, Putin'in Dil Politikalarının 'Rusya Federasyonu Altında Bir Bomba Olduğunu' Söylüyor


Vladimir Putin'in Rusça'yı diğer dillerin aleyhine teşvik etmesi, eleştirdiklerinin aynısını yapan diğer ülkelerin politikalarını kopyalamakla kalmıyor, kendi milliyetlerinin diline aynı uygulamayı yaparak "federasyonun altına bir bomba" koyuyor. 

Paul Goble, 21 Aralık 2018

Vladimir Putin'in Rusça'yı diğer dillerin aleyhine teşvik etmesi, eleştirdiklerinin aynısını yapan diğer ülkelerin politikalarını kopyalamakla kalmıyor, kendi milliyetlerinin diline aynı uygulamayı yaparak "federasyonun altına bir bomba" koyuyor. Uzmanlar, Sovyet dil politikasının 1991'e kadar yapıldığını söylüyor.

Herkes bunun nasıl bittiğini biliyor, ancak şu anda Rusya Federasyonu'nun Rus olmayan cumhuriyetlerinin dillerine saldırmasının sonuçlarına aldırış etmez görünen bu durum, ülkeyi tamamen parçalara ayırma etkisi ile aynı etkiyi yaratabilecek sonuçlar içeriyor. (rosbalt.ru/ rusya / 2018/12/21 / 1754678.html andidelreal.org/a/29668946.html).

Rosbalt Politika Kulübü uzmanları, bu hafta Putin'in Rus olmayan cumhuriyetlerin dillerinde zorunlu eğitimin kaldırılması, sadece Rusça'nın zorunlu tutulduğu kanun ve şu an Rus olmayan cumhuriyetlerin dillerinde eğitim verilmesi ile uygulanmakta olan mevzuatın etkilerinin göz önünde bulundurulması hakkında tartışmak üzere bir araya geldiler. Rosbalt'tan Aleksandr Zhelenin tartışmaları bildirdi.

Zhelenin tartışmanın başında, "Bu yasaya sahip çıkan Rus makamlarının, büyük ölçüde Rus Çarlığı ve Sovyetler Birliği makamlarının yaptığı yolu izlediğini belirtti. Bu da 20. yüzyılda, 1917'de ve 1991'de devletin iki kez çöküşüne yol açtı." dedi.

Yorumcu ve aktivist Maksim Şevçenko, Putin'in yasalarının aslında "ulusal bilincin imhasına yol açacağını" söyledi. Birey kendini Rus, Ukraynalı, Çeçen veya Tatar hissetme hakkına sahiptir ve böyle hissetmemeye zorlandığında buna baskı denir." diyor.

Şevçenko'ya göre; dil hakları mücadelesi "özgürlük ve demokratik ilkeler mücadelesinin bir parçası ve etnik Rus halkının çıkarlarının benzeridir. Sonuç olarak bütün Rus vatanseverleri, Tatar, Sakha, Çeçen ve diğer kardeşlerimize, Rusya'nın yönetici elitlerinin isteği olan, "milletlerin yerine koymaya çalıştıkları belirsiz toplum"a asimile edilmemesi mücadelesinde destek vermelidir".

Tataristanlı TatPolit firması başkanı Ruslan Aysin; resmi olarak Putin'in yasalarının Rus olmayan dillerde öğretime son vermediğini ancak sonuçta bu etkiye sahip olacağını söylüyor: "Okullar dili sunmuyorsa, üniversiteler öğretmen yetiştirmiyor ve öğretecek kimse olmayacak. Ayrıca, üniversitelerde dil eğitimi ile Rus olmayan milletler zarar görecek."

Tatar uzman, ''Rus olmayan dillerdeki azalmanın uzun zamandır sürdüğünü de ekledi. Moskova'nın okul bitirme testlerinin Rusça olması ve tüm okullardaki ulusal bileşenin ortadan kaldırılması, Rus olmayan dillere karşı bir hareketti ve bunun için bu adım atıldı.'' diyor.

Aysin, Rus yetkililerin, Baltık ülkelerinde ve Ukrayna'da, aynı şeyin Rusça için yapıldığını kabul etmeden, Rusça eğitimle ilgili sürekli sorular sorduklarını belirtti. Zhelenin, "Moskova'nın her zaman şikâyet ettiği şeyin" çifte standartlar politikası olarak adlandırıldığını söyledi.

Kuzey Kafkasya'dan bir gazeteci Beslan Uspanov; Putin'in politikalarının bölgede henüz çok az etkisi olduğunu söyleyerek devam ediyor; ''çünkü, Çeçenya ve İnguşetya gibi bazı cumhuriyetlerde, yerel ulusal vatandaş temsilcileri önemli bir çoğunluk oluştururken, diğerlerinde, yerel ulusal vatandaş mensupları azınlıktadır.Ne yazık ki, öğrencilerin haftada sadece bir veya iki saatliğine ana dil eğitimi aldıkları mevcut durum, Rus medyasının baskınlığı ve bazılarının o dili iyi korumak yerine, dili öğrenmedeki belirgin avantajları göz önüne alındığında, dillerini kurtarmak için çok az şey yapıyorlar.''

Bir Sakha avukatı olan Platon Shamayev, Rus olmayan dillerle ilgili durumun özellikle endişe verici olduğunu söylüyor; "çünkü birçok çocuk, ulusal dili hakkında temel bir bilgisi olmadan okula geliyor. Özel yardım olmadan da, onu tamamen kaybedebilir."

Zhelenin'e göre toplantıda yer alanlar, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının, ulusal cumhuriyetlerde anadil eğitimi içeren sorunlar neticesinde büyük ölçüde başladığını hatırlatarak devam ediyorlar ''Daha önce bu diller biraz destek almıştı, ancak 1990'larda, bu desteği kaybettiler. Bütün bunların nasıl bittiği çok iyi biliniyor"

Kaynak: https://windowoneurasia2.blogspot.com/2018/12/putins-language-policies-bomb-under.html?m=1&fbclid=IwAR2K407vq1yBHu26OsOc5mRp29KENV1ne_JVqWebdNHH2Q5fN91Yu4C9rds

Çeviri: Tlepşuko Ömer Çakırer

Cherkessia.net, 23 Aralık 2019