Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Soykırımını Kabul Etti!


Ukrayna Parlamentosu, 245 milletvekilinin oyuyla Kırım Tatar Soykırımı karar tasarısını kabul etti

Ukrayna Parlamentosu, bugün 12 Kasım tarihinde yapılan oturumda 1944 Kırım Tatar sürgününün soykırım olarak tanınmasını öngören 2493 No'lu karar tasarısını kabul etti. 245 Milletvekili karara kabul oyu verdi.

Bunun yanı sıra 18 Mayıs, "Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını anma günü" olarak kabul edildi.

Konuyla ilgili QHA’ya Konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov, “Söz konusu karar tasarısının kabul edilmesiyle Sürgün edilen ve sürgün yerlerinde ölenlere karşı boyun borcumuzu yerine getirebileceğiz. Kırım Tatarlarına karşı korkunç bir suç işlendi ve onyıllar boyunca halkın vatana dönüşüne izin verilmedi. Bu nedenle soykırım, zorla topraklarımızdan çıkarılma olayından doğan zararın yanı sıra onyıllar boyunca sürgün yerlerinde zorla tutulmaktan doğan büyük zararlar da söz konusu. İnsanlığa karşı işlenen her suç hukuki açıdan değerlendirilmeli. Ayrıca ileride benzer korkunç olayların meydana gelmemesi için uluslararası toplum bu olaylar hakkında bilgi sahibi olmalı. Şimdiki nesil, tarihteki suçlarda parmağı olanların rolünü iyi bilmeli. Bu karar tasarısı ve komünist rejiminin yasaklanmasına dair karar, doğru yolda ilerlediğimizin göstergesidir” şeklinde konuştu.


Radikal Parti milletvekili Andrey Lozovoy söz istedi ve Kırım Tatar dilinde konuşma yaptı.

Karar tasarısı kabul edildiği anda yürürlüğe girecek.

11 Kasım’da yapılan oturum sırasında yeterli milletvekili sayısının olmaması nedeniyle Kırım Tatar soykırımının tanınmasını öngören 2493 No'lu karar tasarısının kabul edilmesi için oylama yapılamamıştı.

Karar tasarısına değişiklikler getirildiği ve söz konusu karar tasarısının önceden görüşülmüş olarak kabul edildiği belirtilirken belgeye şu değişikliklerin getirildiği kaydedildi: Ukrayna Parlamentosu, geçici işgalin başladığı tarihten itibaren, işgal bölgesinde Rusya Federasyonu devlet organları tarafından Kırım Tatar halkına yönelik gerçekleştirilen sistematik baskı, milliyet esasına göre Ukrayna vatandaşlarına baskı, Kırım Tatarlarına ve onların Kırım Tatar Milli Meclisi gibi organlarına yönelik siyasi ve etnik temelli takibatın Kırım Tatar halkına karşı yürütülen bilinçli genosid (soykırım) politikası olarak kabul edildiğini beyan ediyor.

Radikal Parti milletvekili Oleg Lyaşko, 11 Kasım'da yapılan oturumda milletvekillerine seslenerek, "Kardeş Kırım Tatar halkını desteklememiz gerekiyor, çünkü onlar da tarihte Ukrainlerle birlikte korkunç dönemler geçirdi" şeklinde konuşmuştu.