Büyük Çerkes sürgünü Filinta dizisinde

TRT’nin sevilen dizisi Filinta’nın 13. bölümünde, Çerkeslerin başına gelen büyük felaketin konu edinmesi, Çerkes camiasında heyecana neden oldu. Kayra Şenocak’ın üstlendiği ’’Hasan’’ karakterinin dramı, izleyicileri gözyaşlarına boğdu.

Erzurum Güncel- Dizide; Çerkes Sürgünü esnasında sevdiklerini kaybeden ve bunu uzun süre saklayan ’Hasan’ adlı çavuşun üzerinden Çerkeslerin 19. yüzyılda başına gelen büyük dram konu edilmişti. Sosyal medyada konu ile ilgili çok sayıda paylaşım yapılırken, TRT’de Çerkeslerin yaşamış olduğu acıya değinilmiş olması Çerkesler tarafından sosyal medyada takdirle karşılandı.

Dizinin 13. Bölümünde yer alan bu durum ile ilgili açıklama yapan Tarihçi ve aynı zamanda İstanbul Çerkes Derneği’nin yöneticilerinden Murat Yalçın, konu hakkında yaptığı açıklamada; ’’Şimdiye kadar, TRT başta olmak üzere birçok tv kanalında Çerkeslerin dansları ve yemekleri ile ilgili programlar yapılırdı.Sürgün ve Soykırımı anlatan ciddi bir dizi veya sinema karşımıza çıkmazdı.Bu bağlamda TRT’nin atmış olduğu bu adım bizim için çok anlamlıdır. Dizinin çok konuşulan bu bölümünde göç kavramı ve Çerkesleri tam yansıtmayan simgeler kullanılmış.1763-1864 sürecinde Çerkeslerin başına gelen büyük felaket sürgün ve soykırım olarak ifade edilmelidir. Dizide zor şartlarda yol alan Çerkesler anlatılırken geleneksel Çerkes kıyafetleri yerine daha çok Balkan muhacirlerini anlatan simgeler kullanılmış.Çerkes kıyafetleri kullanılsaydı daha anlamlı olurdu.Yine, aynı bölümde yolculuk esnasında kara kış sahnesi canlandırılmış.Çerkeslerin sürgünü Mayıs ayına denk geldiği için o dönemde çekilen zorlukları anlatmak adına ayrıntılara dikkat edilmesi daha hoş olurdu.

Ama, sonuç itibariyle Çerkeslerin başına gelen bu felaketin TRT’de ilk defa dizi tarzında konu edilmesi bizi ümitlendirmiş ve sevindirmiştir. Tarihi gerçeklere uygun, tam da Çerkesleri yansıtan yeni çalışmaları TRT’den bekliyoruz.’’ ifadelerine yer verdi.

gazeteguncel.com