Maksim Şevçenko: Gazeteci, Rusya Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi üyesi
Şevçenko Çerkes halkının lideri olduğunu iddia eden isimlerin seslerini yükseltmeleri gerektiğine inanıyor. “Çerkes aktivistlerin şu ana kadar yaptıkları gösteriler bildiğimiz yurttaş eylemleriydi. Ama asıl gerekli olan, Çerkes dünyasının etkili isimlerinin seslerinin duyulmasıdır” diyor.
Paul Goble, 13 Ekim 2015
Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi üyesi Maksim Şevçenko’ya göre Kafkasya’daki protesto eylemleri, sanal ortam üzerinden yürütülen uluslararası imza kampanyası ve Suriyeli Çerkesler’in dönüşüne izin verilmesi için yapılan diğer girişimler Moskova engeline takıldı veya halkın desteğini alamadı.
Şevçenko Çerkes halkının lideri olduğunu iddia eden isimlerin seslerini yükseltmeleri gerektiğine inanıyor. “Çerkes aktivistlerin şu ana kadar yaptıkları gösteriler bildiğimiz yurttaş eylemleriydi. Ama asıl gerekli olan, Çerkes dünyasının etkili isimlerinin seslerinin duyulmasıdır” diyor (kavkaz-uzel.ru/articles/270494/).
“Böyle insanlar var. Ama niçin seslerini çıkarmıyorlar? Neden korkuyorlar? Yoksa ellerini taşın altına koymak istemiyorlar mı?” diye soran Şevçenko Kavkazsky Uzel sitesine verdiği söyleşide Adigeyli, Kabardey-Balkarlı ve Karaçay-Çerkesli güçlü siyasilerin isimlerini telaffuz ediyor.
Şevçenko “Senatörlerimiz ve milyarderlerimiz var. Parlamento üyeleri ve bölge şefleri var. Birer milyon ruble verseler dönüş sorunu çözülür. Rusya’da düzenle sıkı bağları olan çok sayıda varlıklı Çerkes yaşıyor. Birkaç telefon konuşmasıyla birçok meseleyi halledebilirler” diye sözlerine devam ediyor.
“Ama hiçbir şey yapmıyorlar” diyor.
Çerkes seçkinlerin sessizliğinin önemli bir sebebi Kremlin’in Suriyeli Çerkesler’in dönüşüne sıcak bakmaması. Moskova bölgedeki etnik dengenin bozulmasından veya radikal İslamcıların sızmasından kaygı duyuyor. Ama Şevçenko ve diğer uzmanlara göre bu iki çekincenin hiçbir haklı tarafı yok.
Dönmek isteyecek Suriyeli Çerkesler’in sayısı Kuzey Kafkasya’da yaşayanlardan az olacak. Ayrıca Çerkesler yasalara saygılı halkların başında geliyor. Üstelik Rus güvenlik bürokrasisi yasalara uymayanları saptayacak güce sahip.
Rusya Bilimler Akademisi Kuzey Kafkasya uzmanı Sergey Arutyunov “federal yetkililerin güvenlik kaygıları mülteci kabul etmemek için bir gerekçe olamaz. Uygar ülkeler bu kaygıların arkasına saklanamaz. Bu bizim için de geçerlidir” diyor.
Şevçenko’ya göre Rusya “sürgünün sorumlusu kim?” tartışmasının başlamasından korkuyor. Moskova’nın dönüşe soğuk bakmasının asıl sebebi bu. Ama bunun yersiz bir endişe olduğu belli. Çünkü bugünkü Rusya ile 1864 Rusya’sı arasında hiçbir bağ yok.
Şevçenko’nun Kuzey Kafkasya’da kendilerini halkın temsilcisi olarak görenlere yaptığı kulis çağrısı önemli; seçkinler bir şey yapmazlarsa halk desteğini kaybedecekler. Kremlin’e karşı seslerini yükselttikleri takdirde bu defa koltuklarından olacaklar.
Çeviri: Dr. Ömer Aytek Kurmel