Türkiy: Çerkeslerin 1 Kasım Tercihi


Geçtiğimiz günlerde yaptığımız 7 Haziran seçimlerine yönelik Çerkes Köyleri ve Çerkeslerin Yoğun Yaşadığı İlçeler Seçim sonuçları analizimiz 1 Kasım seçimlerinde doğruluğunu kanıtladı.

Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı 9 ilçeyi değerlendirmeye alarak 7 Haziran seçimlerinde Çerkeslerin siyasi tercihlerini hangi partilerden yana kullanmış olabileceğini ortaya koymuştuk. Tekrardan hatırlatmak gerekirse toplamda 408722 oy değerlendirmeye alınmış, bu dokuz ilçe sonucuna göre %56 ile Ak Parti birinci çıkarken Çerkes köyleri sıralamasına uygun olarak CHP ve MHP ikinci ve üçüncü parti olarak yine sıralamaya girmişti.


1 Kasım genel seçimlerinin sonuçlanması ile birlikte seçimlerden birkaç gün önce incelediğimiz 9 ilçeyi tekrar değerlendirmeye aldık. Toplamda 443569 oyun kullanıldığı 9 ilçede seçimlere katılım bir önceki seçime göre yaklaşık % 10 artmış durumda. Geçerli oyların 279112’sini alan Ak Parti 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı 9 ilçede yine birinciliği kimseye kaptırmazken oy oranını da arttırdı. Türkiye geneli seçim atmosferine uygun olarak CHP’nin %20 ile ikinci, MHP’nin %13 ile üçüncü olduğu bu ilçelerde, diğer partilerin çok az oy alması ise dikkat çekti.


Bir önceki haberimizde 50 Çerkes Köyü Seçim Sonuçlarını değerlendirmeye aldığımız gibi, YSK’nın seçim sonuç sisteminin açılması ile birlikte 1 Kasım Genel Seçimleri Çerkes Köyleri Seçim Tercihleri’ni gösteren haberimizi de sizlere sunacağız.