Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti: “Çerkes Tiyatrosunu kurtarın!”


Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Çerkes Ulusal Tiyatrosu oyuncuları, yıllardır Çerkesçe oyun sahnelemeyen yöneticilerine isyan ediyor.  

Aralarında onur ödülü sahibi sanatçıların da bulunduğu Karaçay-Çerkes’teki Çerkes Ulusal Tiyatrosu oyuncuları, Çerkesçe oyun sahnelemeyen ve duayen oyuncuların işine son veren yöneticisine isyan ediyor. Politika09 sitesinden Sofya Nirova’ya açıklamalarda bulunan oyuncuların ifadelerine göre, tiyatronun yöneticisi Artur Kidakoyev, Çerkes tiyatrosunun kurucusu ve eski yöneticisi Matalio Abdokov ile 2006-2009 yılları arasında görevi devralan Ruslan Dışekov’un da aralarında bulunduğu sanatçıları keyfi olarak işten attı.

Tezada Tutova: Çerkes tiyatrosu diye bir şey kalmadı

Karaçay-Çerkes onur sanatçısı, yazar, dramaturg, Rusya Yazarlar Birliği üyesi Tezada Tutova “Çerkes tiyatrosunun hali içler acısı. 29 Nisan’da birinci yönetmen Matalio Abdokov ve müdür yardımcısı Ruslan Dışekov kovuldu. Bunu hakkedecek hiçbir şey yapmadılar. Sırada biz varız. Anlamıyorum, Çerkesçe edebiyat diline sahip olmayan biri nasıl olur da bizim tiyatromuzun başında olabilir? Biz milli bir tiyatroyuz, Çerkes tiyatrosuyuz. Artık sabrımız tükendi, kimse bizi duymuyor. Halkımızın bizi duymasını istiyorum. Bugün Çerkes tiyatrosu diye bir şey kalmadı” dedi.

Zemfira Pşihlova: Halkın tiyatrosunu kendi tiyatrosuna çevirdi

Çerkes Ulusal Tiyatrosu oyuncularından Zemfira Pşihlova, Artur Kidakoyev’in devlet tiyatrosunu kendi tiyatrosuna çevirdiğini; Karaçay, Abaza ve Nogay tiyatroları gibi varlık sebebi anadilinde eser vermek olan tiyatroda sürekli Rusça oyunlar sahnelendiğini belirtti.

Rusya, Karaçay-Çerkes ve Abhazya onursal sanatçısı Fatima Kişmahova, kendisiyle birlikte, tiyatronun bel kemiği olan Tezada Tutova, Zemfira Pşiholova, Maryana Şorova gibi isimlerin de kovulmayı beklediğini ifade ediyor: “Bu isimler gerçekten tiyatronun bel kemiği. Şimdiki yönetici ise onlardan kurtulmak istiyor. Çünkü kimsenin kendisine engel olmaması, tiyatronun Çerkesçeye ve Çerkes kültürüne hizmet etmesi gerektiğini hatırlatmaması lazım”.

Kişmahova, tiyatronun içinde bulunduğu duruma Çerkes sivil toplum örgütlerinin ve halkın dikkatini çekmek adına ilgili bütün mercilere başvurduklarını, ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını sözlerine ekledi.

Çerkes tiyatrosu eski yöneticisi Ruslan Dışekov ise “Çerkesçe son oyun 2009’da sahnelemişti. Bir çocuk oyunuydu. Ondan sonra çocuklar için anadilde hiç bir oyun sahnelenmedi. 2012’de ‘Besleney’ oyunu sahnelendi. Hepsi bu. Çerkesçe ve Çerkes kültürü adına son beş yılda yapılan bu kadar” açıklamasında bulundu.

Maryana Şorova: Çerkes dünyasına sesleniyorum!

Tiyatronun içinde bulunduğu durumdan çıkabilmesi için bütün Çerkes dünyasının desteğine ihtiyaç duyduklarını belirten Çerkes Ulusal Tiyatrosu oyuncusu Maryana Şorova şunları söyledi: “Bütün Çerkes dünyasına sesleniyorum! Ve halkların kültürlerine kayıtsız olmayan herkese sesleniyorum! Bizi duyun. Kidakoyev’in aile tiyatrosunda mı yoksa halka ait milli bir tiyatroda mı çalışıyoruz belli değil. Anadilimizde oyunlar oynayamıyoruz. Karaçay-Çerkes Kültür Bakanlığına, devlet başkanına ve savcılığa başvurularda bulunduk. Fakat henüz hiç bir sonuç alamadık”.